Telefoon (076) 529 8110
ma. t/m vr. 08.00 - 17.00 uur
01
OKT
2013

Vrijstellingenregister

Posted By :
Comments : Off

Per 1 oktober 2013 is het vrijstellingregister van kracht. Gemeenten hebben dan de wettelijke verplichting de afgegeven vrijstellingen van inschrijving te registreren. Dit biedt een aantal voordelen:

  • Met de registratie van de vrijstellingen Leerplichtwet wordt de ‘witte vlek’ vrijstellingen in de vsv-meetsystematiek weggewerkt. Jongeren die nu als vsv’er worden gezien terwijl ze zijn vrijgesteld, worden voortaan niet langer ten onrechte als vsv’er geteld. Het vrijstellingenregister is een onderdeel van de nieuwe meetsystematiek binnen het convenant (2012-2015).
  • De leerplichtambtenaar van de woongemeente, RMC-contactgemeente of het samenwerkingsverband (bijvoorbeeld het RBL) waaronder de jongere valt, kan voor alle onderwijsvarianten (PO, VO en BVE) de vrijstellingen en vervangende leerplicht vastleggen in het register. Daardoor komt beter in beeld wie wel en wie niet op school zit.
  • Jongeren met een vrijstelling of vervangende leerplicht die verhuizen, zijn voortaan zichtbaar voor de nieuwe gemeente. Hiervoor stellen we de nieuwe maandrapportage Vrijstelling (V03) ter beschikking. Meer informatie hierover onder het kopje ‘maandrapportages Vrijstelling’ in het linkermenu en in het Programma van Levering maandrapportages Vrijstelling Leerplichtwet.
  • Voor scholen wordt zichtbaar dat een leerling een vrijstelling of vervangende leerplicht heeft.

Brief aan gemeenten registratie van vrijstellingen van de Leerplichtwet en vervangende leerplicht