Schorsen
Het bestuur van de school is bevoegd om leerlingen toe te laten, te schorsen en te verwijderen. Een schorsing duurt maximaal vijf schooldagen. De leerling moet daarna weer toegelaten worden op school, tenzij er schriftelijk een onderbouwing wordt gegeven voor verlenging. De directeur informeert de leerling en de ouders schriftelijk over:
- de reden en duur van de schorsing,
- de mogelijkheid van bezwaar en
- de manier waarop dit bezwaar moet worden ingediend.
Bij een schorsing van meer dan één dag is de directeur verplicht ook de inspectie van het onderwijs op de hoogte te stellen.
Verwijderen
Verwijdering van school is een uiterste maatregel die door de wetgever aan strikte voorwaarden is gebonden. Zo moeten altijd de ouders/verzorgers gehoord worden, alsmede de leerling van 12 jaar en ouder. Bovendien geldt voor het primair onderwijs dat de groepsleerkracht bij dit proces wordt betrokken. Voor het voortgezet onderwijs is overleg met de inspectie van het onderwijs vereist, voordat een besluit kan worden genomen.
De school zal de ouders schriftelijk informeren over het verwijderen, de reden daarvan en hoe bezwaar gemaakt kan worden tegen de verwijdering. De school zal ook de leerplichtconsulent informeren.
Inspanningsverplichting
De school heeft een inspanningsverplichting om een andere school te zoeken als een kind niet op de betreffende school kan blijven. In het basisonderwijs en beroepsonderwijs geldt dat eerst acht weken lang naar een andere school moet worden gezocht. Als dit, aantoonbaar, zonder succes is, dan mag toch tot verwijdering worden overgegaan.
Verwijdering van het voortgezet onderwijs is alleen mogelijk als plaatsing op een andere school geregeld is.