Wat gebeurt er als ik zonder diploma van school ga of als ik spijbel?
De school meldt dit bij de gemeente waarin je woont. De leerplichtambtenaar neemt contact op en begeleidt je terug naar school.
Ik wil stoppen met school. Wat nu?
Als je nog geen 18 bent, mag je niet zomaar stoppen met school. Bespreek eventuele problemen zo snel mogelijk met je ouders en je school. Soms kun je tussentijds overstappen (bijvoorbeeld op het mbo), maar misschien kan extra begeleiding ook een oplossing bieden.
Kan ik vrijstelling krijgen van de leerplicht?
Dat kan in een aantal gevallen, bijvoorbeeld:
-bij ernstige psychische of lichamelijke beperkingen. Je ouders moeten een beroep op vrijstelling doen en moeten ook een verklaring van een arts of een andere deskundige tonen.
-wanneer je onderwijs volgt op een school in het buitenland, bijvoorbeeld België. Je ouders doen dan een beroep op vrijstelling en laten een verklaring van een buitenlandse school zien waarin staat dat je daar op school zit.
Incidentele, kortdurende vrijstellingen (verlof) moeten op school worden aangevraagd, bijvoorbeeld bij ziekte, religeize feestdag, huwelijk en begrafenis.
Ik ben 17 jaar en heb mijn vmbo-diploma. Mag ik nu stoppen met school?
Jongeren tot 18 jaar zijn verplicht een startkwalificatie te halen. Een vmbo-diploma is geen startkwalificatie. Een diploma op mbo niveau 2, havo of vwo wordt beschouwd als startkwalificatie. Je zult dus nog verder moeten leren tot je een diploma op mbo niveau 2 of havo hebt behaald.
Wat doet een leerplichtambtenaar?
Een leerplichtambtenaar houdt toezicht op de naleving van de Leerplichtwet. Het gaat niet alleen om het op de vingers tikken bij overtreden van de verplichtingen, maar vooral om het zoeken van oplossingen voor problemen in jouw schoolloopbaan. De leerplichtambtenaar werkt samen met allerlei organisaties die zich bekommeren om het welzijn van jongeren.
Wie beslist er over een verlofaanvraag?
Over een verlof aanvraag van 10 dagen of minder beslist de schooldirecteur. Verlof aanvragen van meer dan 10 dagen wegens gewichtige omstandigheden moet de schooldirecteur voorleggen aan de leerplichtambtenaar. Als u het niet eens bent met de beslissing dan kunt u binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen bij de directeur van de school. Blijft u het oneens, dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een beroepschrift indienen bij de rechtbank.
Mag ik buiten de schoolvakanties om met mijn ouders mee op vakantie?
Dit mag niet. Alleen als de aard van het beroep van één of beide ouders het aantoonbaar onmogelijk maakt om in de gewone schoolvakanties op vakantie te gaan, kan extra verlof worden verleend. Dit heet vrijstelling van geregeld schoolbezoek. Het kan maar bij een zeer beperkt aantal beroepen, bijvoorbeeld in de toeristische sector. Onder bepaalde voorwaarden kan dan maximaal één keer per jaar verlof worden verleend.
Jouw ouders moeten dan minimaal 6 weken van tevoren verlof aan te vragen bij de directeur van de school.
Voor het maken van een wereldreis is vrijstelling van geregeld schoolbezoek niet toegestaan.
Wat is ongeoorloofd verzuim?
Als een leerling zonder toestemming wegblijft van school, is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Bijvoorbeeld bij regelmatig te laat komen, spijbelen en buiten de schoolvakanties op vakantie gaan. Als een leerling ongeoorloofd verzuimt, meldt de school dat aan Regionaal Bureau Leerplicht. De leerplichtambtenaar controleert de verzuimmelding. Vervolgens gaat de leerplichtambtenaar op zoek naar de reden en oorzaak van het ongewenste schoolverzuim. De leerplichtambtenaar neemt contact op met de ouders/verzorgers van de verzuimende leerling of met de leerling zelf om een afspraak te maken. Afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken kan de leerplichtambtenaar verdere actie ondernemen.
In welke situaties kan een leerplichtambtenaar proces-verbaal opmaken?
De leerplichtambtenaar mag bij constatering van (ernstige) overtreding van de Leerplichtwet een proces-verbaal opmaken. Het gaat om drie situaties:
- als er sprake is van ongeoorloofd verzuim en de ouders en/of jongere niet meewerken met de leerplichtambtenaar en geen gehoor geven aan de waarschuwing of aanwijzingen van de school om verzuim op te heffen;
- als er sprake is van zogenoemd luxe verzuim: op vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties zonder toestemming van de directie;
- als een kind niet staat ingeschreven op een school.
Mag mijn kind vrij om het Suikerfeest te vieren?
Ja. Een leerling heeft recht op verlof als hij plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging. Dus ook voor het Suikerfeest, om het einde van de vastenperiode te vieren. Als de leerling gebruik wil maken van extra verlof om het Suikerfeest of een ander religieus feest te kunnen vieren, moeten zijn ouders – of de leerling zelf als hij niet meer bij zijn ouders woont – dit minimaal 2 dagen van tevoren schriftelijk melden bij de directeur van de school. Per verplichting geeft de school in principe één dag vrij. In verreweg de meeste situaties is dit voldoende. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om terughoudend met die verlof om te gaan. Vraag niet meer verlof dan echt noodzakelijk. Het is niet in het belang van het kind school te moeten missen.