Wat zijn de voornaamste regels op het gebied van leer- en kwalificatieplicht?
Kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar moeten onderwijs volgen. Voor jongeren van 5 tot 16 heet dit leerplicht. Het betekent dat ze ingeschreven moeten staan bij een school en dat ze die school ook daadwerkelijk bezoeken. Voor jongeren tussen de 16 en de 18 gaat het om kwalificatieplicht. Dat wil zeggen dat ze in die periode naar school moeten tot ze een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt hebben. Dat is minimaal een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma.
Is mijn kind van 18 jaar leerplichtig?
Voor jongeren van 18 jaar en ouder is er geen leer- en kwalificatieplicht meer. Ze kunnen dan volledig gaan werken, maar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn beperkt als ze geen startkwalificatie hebben. Daarom stimuleert het Regionaal Bureau Leren West-Brabant jongeren tot 23 jaar wel een startkwalificatie te behalen. Op die manier vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Een doorstroomcoach kan helpen zoeken naar de beste mogelijkheden, bijvoorbeeld om leren en werken te combineren.
Is een kind van 4 jaar leerplichtig?
Kinderen van 4 jaar vallen niet onder de leerplicht, maar in de praktijk gaan de meeste kinderen toch al naar school als ze 4 worden. U bent niet strafbaar als u uw 4-jarige kind thuis houdt.
Wanneer mag ik mijn kind onder schooltijd meenemen op vakantie?
U moet uw vakanties binnen de vastgestelde schoolvakanties plannen. Goedkope vliegtickets of onvoorziene drukte op de weg kunnen nooit een reden zijn om hiervan af te wijken. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kunt u buiten de vakantieperiode verlof voor uw kind aanvragen, bijvoorbeeld wanneer een van de ouders aantoonbaar een speciaal beroep heeft dat vakantie in de reguliere periode onmogelijk maakt. Dat is maximaal 10 schooldagen en deze mogen nooit gepland worden in de eerste twee weken na de zomervakantie.
Mag mijn kind verlof voor het vieren van religieuze feestdagen zoals suiker- of offerfeest, Holifeest, Jom Kipoer of Chinees nieuwjaar?
In de Leerplichtwet is het recht op vrijstelling vanwege plichten in verband met religie of levensovertuiging vastgelegd (artikel 11 onder e Leerplichtwet). Richtlijnen hiervoor zijn uitgewerkt in de “Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS)”. Hierin is vermeld dat voor dergelijke vieringen één lesdag verlof volstaat.
U hoeft hiervoor geen verlof aan te vragen. Een mededeling, minimaal 2 dagen vooraf, dat uw kind niet op school aanwezig zal zijn is voldoende.
De leerplichtwet houdt geen rekening met viering in het buitenland. U kunt er zelf voor kiezen om de feestdag in het buitenland te vieren, maar dit is niet noodzakelijk voor de geloofsbeleving. Daarom kan geen toestemming worden gegeven voor meerdere dagen verlof om de viering met familie in het buitenland te vieren. Als een viering over meerdere dagen verspreid wordt, dient u dit zoveel mogelijk op niet-schooldagen te doen.
Als u van mening bent dat u vanwege bijzondere omstandigheden meer dan één verlofdag nodig heeft voor de viering, dan dient u tijdig en schriftelijk verlof wegens bijzondere omstandigheden (artikel 11 sub g Leerplichtwet) aan te vragen bij het hoofd van de school. Deze (bij maximaal 10 dagen) of de leerplichtambtenaar bij meer dan 10 dagen) toetst dan of er sprake is van bijzondere omstandigheden en of er verlof kan worden verleend. Een reisdag voorafgaand aan of na de viering valt niet onder bijzondere omstandigheden, omdat de viering ook in Nederland kan plaatsvinden.