Een gemiste les is een gemiste kans. Wanneer je spijbelt of vaak te laat komt, is het risico groter dat je zonder diploma van school gaat en zonder diploma heb je minder kans op een baan. Niet verstandig dus.
Tot de leeftijd van twaalf jaar moeten jouw ouders ervoor zorgen dat je je houdt aan de verplichtingen in de leerplichtwet. Vanaf twaalf jaar gelden voor jou zelf de volgende verplichtingen:
- Je moet naar school en als je dit niet doet, kun je hier persoonlijk op aangesproken worden
- Wanneer je zelfstandig woont, moet je school op de hoogte brengen van ziekte of een andere reden waarom je niet naar school kunt komen.
Als je regelmatig spijbelt of te laat komt op school, kan je door de leerplichtambtenaar naar bureau Halt worden verwezen. Hier moet je dan een traject volgen, waarbij je ouders nauw worden betrokken. Als onderdeel van dit traject moet je bijvoorbeeld een leeropdracht maken en een persoonlijk excuus schrijven.
Wanneer je het traject bij Halt niet goed afrondt, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op. Je kunt maar één keer naar Halt worden gestuurd. Als je weer de fout in gaat, wordt het proces-verbaal naar de Officier van Justitie én de Raad voor de Kinderbescherming gestuurd.
De laatstgenoemde gaat vervolgens onderzoeken waarom je niet naar school gaat. Je wordt daarna opgeroepen voor een zitting bij de kantonrechter. Je ouder(s) en/of verzorger(s) moet(en) hier ook bij aanwezig zijn.
De rechter kan een taakstraf (werkstraf), een leerstraf of een boete opleggen. Daarnaast kan er ook een maatregel worden opgelegd in de vorm van ‘Hulp en steun’, onder begeleiding van de Jeugdreclassering.
Ook kan de leerplichtambtenaar er meteen voor kiezen een Proces Verbaal op te maken.