Volgens de Leerplichtwet zijn er 3 vormen van verzuim:
– Absoluut verzuim
Uw kind is leerplichtig of kwalificatieplichtig, maar staat niet ingeschreven bij een school. Er is dan sprake van absoluut verzuim. Wanneer uw kind niet ingeschreven staat bij een school, is dit strafbaar. U bent verplicht ervoor te zorgen dat uw kind ingeschreven staat bij een school.
– Relatief verzuim
Als uw kind wel ingeschreven staat bij een school, maar regelmatig niet naar school gaat, dan is er sprake van relatief verzuim. De leerplichtambtenaar kan u en uw kind aanspreken op dit verzuim.
Als uw kind een geldige reden heeft om niet naar school te gaan, heet dit ‘geoorloofd verzuim’. Bijvoorbeeld verlof voor een bruiloft, begrafenis of jubileum. Kunt u door uw werk niet in de schoolvakantie op vakantie, dan kunt u vakantieverlof krijgen. U moet dit verlof wel schriftelijk 8 weken van te voren aanvragen bij de directie van school. De directie toetst of uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet.
Als uw kind ziek is en u heeft hem/haar ziek gemeld, dan heet dit ziekteverzuim. Dit is een vorm van geoorloofd verzuim. Als de school denkt dat er iets aan de hand is, kan de school contact opnemen met de jeugdarts of leerplichtambtenaar. Dit wordt ook gedaan als door het ziekteverzuim de schoolloopbaan van uw kind in gevaar komt. Er wordt dan samen gezocht naar een oplossing.
Als uw kind zonder geldige reden van school wegblijft, heet dat ‘ongeoorloofd verzuim’. Dit gaat om spijbelen of regelmatig te laat komen.
– Luxe verzuim
Van luxe verzuim is sprake wanneer uw kind ongeoorloofd van school weg blijft als u onder schooltijd op vakantie gaat. Dit verzuim wordt door de school gemeld aan de leerplichtambtenaar.