Leerplicht
De Leerplichtwet moet ervoor zorgen dat alle kinderen in Nederland naar school gaan. In deze wet staan alle rechten en plichten van leerlingen, ouders en schooldirecteuren. De wet is er om ervoor te zorgen dat kinderen kennis opdoen en zichzelf ontwikkelen, waardoor ze zelfstandig worden en een plek vinden in onze samenleving. Een schooldiploma helpt hierbij. Mensen zonder diploma vinden meestal moeilijker, en soms zelfs helemaal geen baan.
Maar wanneer is uw kind nu precies leerplichtig? Zodra uw kind vijf jaar is, moet hij of zij de volgende maand naar school. Als je kind dus jarig is op 10 oktober, moet hij of zij op 1 november beginnen.
Veel kinderen gaan echter vanaf hun vierde jaar al naar school, om nog beter voorbereid te zijn voor het basisonderwijs.
Een volledige schoolweek is voor de meeste vijfjarigen nog te lang. Daarom mag uw kind maximaal vijf uur per week thuis blijven. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kan de directeur van de school daar nog vijf uur aan toevoegen. Dit kan niet meer als uw kind zes jaar is, vanaf dat moment moet hij of zij gewoon de hele week naar school.
Je bent niet meer leerplichtig na het schooljaar waarin je zestien bent geworden, of na het twaalfde schooljaar. Dat laatste kan bijvoorbeeld als je een jaar hebt overgeslagen op de bassischool, of wanneer je speciaal onderwijs volgt. Na de leerplicht volgt nog wel 2 jaar de kwalificatieplicht.
Kwalificatieplicht
Als uw kind nog geen startkwalificatie heeft, is hij/zij tot de 18e verjaardag kwalificatie plichtig. Een startkwalificatie is een diploma op mbo2-, havo- of vwo-niveau. Jongeren onder de 18 jaar moeten onderwijs blijven volgen dat gericht is op het behalen van een diploma op dit niveau. Uitzonderingen hierop zijn zeer moeilijk lerende kinderen, of meervoudig gehandicapte kinderen of jongeren die zijn toegewezen aan het praktijkonderwijs.
Vrijstelling
Er zijn helaas kinderen die niet naar school kunnen, bijvoorbeeld omdat ze dit lichamelijk of geestelijk niet aankunnen. Als dit het geval is, kan uw kind een vrijstelling krijgen. Een andere reden om een vrijstelling aan te vragen, is als u in het buiteland woont en daar uw kind naar school gaat.
In beide gevallen zitten er natuurlijk regels vast aan het verkrijgen van de vrijstelling.
In het eerste geval moet uw kind een medische verklaring hebben van een onafhankelijk arts, pedagoog of psycholoog.
In het tweede geval moet u aan kunnen tonen dat uw kind staat ingeschreven bij een school in het buitenland en dat uw kind die school regelmatig bezoekt. Als u langer dan acht maanden in het buitenland verblijft en uw kind daar naar school gaat, moeten u uw kind uitschrijven uit de Nederlandse Basisregistratie Persoonsgegevens van de gemeente waar jullie woonden.
Op deze pagina vindt u de formulieren voor een beroep op vrijstelling.
Voor ouders gelden de volgende verplichtingen:
- zorgen dat uw kind op een school of onderwijsinstelling staat ingeschreven;
- erop toezien dat uw kind de school geregeld bezoekt, dus dat er geen les of praktijkles wordt verzuimd. Vanaf 12 jaar is uw kind hier mede verantwoordelijk voor;
- de school in kennis stellen van ziekte van uw kind;
- bij andere redenen van afwezigheid van uw kind dient u toestemming van de schooldirecteur te hebben.
Bij het niet voldoen aan deze verplichtingen is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Dit kan een proces-verbaal tot gevolg hebben.
De volledige wettekst kunt u nalezen op: www.wetten.overheid.nl
Meer details over de Leerplichtwet kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl
Informatiebrief over Nederlandse leerplicht
Hieronder vindt u verschillende versies van een informatiebrief met daarin de (algemene) uitleg over hoe de Nederlandse leerplicht werkt. Naast een Nederlandse versie is de brief vertaald in het Oekraïens, Russisch en Engels.
De brief is tot stand gekomen vanuit een behoefte in de RBL-regio om de Oekraïense vluchtelingen in eigen taal informatie te geven over hoe de Nederlandse leerplicht werkt. De (Engelse) brief kan natuurlijk ook gebruikt worden door personen uit andere landen.
Informatiebrief Nederlands
Informatiebrief Engels
Informatiebrief Oekraïens
Informatiebrief Russisch