Antwoordformulier schoolinschrijving voor jongeren 5-18
Als u een brief van ons heeft ontvangen waarin is aangegeven dat wij van uw kind geen gegevens over een schoolinschrijving hebben, dan kunt u het onderstaande formulier op deze website invullen en direct versturen. U hoeft dan het papieren antwoordformulier wat bij de brief is gevoegd niet aan ons op te sturen.
Dit formulier invullenVrijstelling van inschrijving op medische gronden
artikel 5 sub a Leerplichtwet 1969
Wanneer uw kind vanwege lichamelijke of psychische redenen niet naar een school of een instelling kan, vraagt u een vrijstelling aan.
Om deze vrijstelling aan te vragen, doet u het volgende:
- Invullen en ondertekenen van de ouderverklaring (zie hieronder)
Let op! Zonder ondertekening is uw beroep op vrijstelling niet geldig! Download formulier 5 sub a - Invullen van de toestemmingsverklaring, waarmee u ons toestemming geeft om contact op te nemen met het Samenwerkingsverband (zie hieronder)
Wij vragen het Regionale Samenwerkingsverband (RSV) om een advies uit te brengen over de mogelijkheden voor passend onderwijs voor uw kind. Gaat uw kind naar een vorm van dagbesteding? Dan zoekt het Samenwerkingsverband contact met deze dagbesteding. In overleg met de dagbesteding wordt bekeken wat de beste oplossing is voor uw kind.Door samenwerking met de Samenwerkingsverbanden en door het betrekken van andere ketenpartners zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk kinderen naar vermogen onderwijs volgen.U als ouder ontvangt het advies dat het Samenwerkingsverband opstelt. U levert dit advies aan bij de GGD. De GGD neemt dit advies mee in haar advisering over de eventuele vrijstelling voor uw kind. Volgt uw kind een MBO opleiding? Dan onderzoekt de contactpersoon passend onderwijs MBO de mogelijkheden van passend onderwijs voor uw kind en geeft daarbij advies aan de GGD. Download toestemmingsformulier - Beide formulieren stuurt u volledig ingevuld en ondertekend aan ons toe
U kunt ons deze formulieren op 2 manieren toesturen:
– U maakt een foto of scan van deze formulieren en stuurt deze naar ons via
[email protected]
– U stuurt deze formulieren via de post naar ons op. Dat kan naar adres
RBL West-Brabant
Postbus 90156
4800 RH Breda
Omdat u op deze formulieren uw handtekening moet zetten, kan dit (nog) niet digitaal worden verzonden
Wanneer wij de formulieren ontvangen hebben, vragen wij de GGD West-Brabant om onderzoek te doen en een advies met een verklaring te geven. Dit advies is bepalend of er recht is op een vrijstelling
Wij zijn verplicht op grond van artikel 7 van de Leerplichtwet 1969 om voor deze vrijstelling een verklaring van een onafhankelijk arts / pedagoog / psycholoog op te vragen. Uit deze verklaring moet blijken dat uw kind niet naar een school of instelling kan. Deze verklaring mag niet van de behandelend arts zijn en mag niet ouder zijn dan drie maanden. De GGD West-Brabant verzorgt voor ons deze verklaring.
Vrijstelling van inschrijving vanwege overwegende bedenkingen
artikel 5 sub b Leerplichtwet 1969
Als u vindt dat uw kind(eren) niet naar school of onderwijsinstelling kan/kunnen gaan omdat u overwegende bedenkingen heeft tegen de richting van de school of onderwijsinstelling, dan kan er onder bepaalde voorwaarden vrijstelling ontstaan voor de plicht om uw kind in te schrijven op een school.
Een ‘overwegende bedenking’ is een bezwaar dat u heeft tegen de school of instelling. Overwegend wil zeggen dat dit bezwaar voor u zwaarder weegt dan het nadeel dat uw kind(eren) helemaal geen onderwijs krijgt (krijgen). Dit bezwaar moet altijd gericht zijn op de richting van het onderwijs (basisgedachte van de school, gebaseerd op een bepaalde godsdienstige overtuiging of levensbeschouwing). Het bezwaar kan niet gericht zijn tegen de soort van het onderwijs, de leerplicht in het algemeen of de wettelijke inrichting van het onderwijs. Daarnaast moet het bezwaar gelden voor alle scholen en/of instellingen die binnen een redelijke afstand van uw woning liggen. Voor scholen in het basisonderwijs geldt een afstand van 6 km. Voor scholen in het voortgezet onderwijs geldt een afstand van 20 km.
Deze vrijstelling kan ontstaan als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De vrijstelling is tijdig aangevraagd. Dat wil zeggen 1 maand voordat uw kind 5 jaar wordt, daarna jaarlijks vóór 1 juli voorafgaand aan het nieuwe schooljaar;
- Uw kind is niet eerder ingeschreven (geweest) op een school of instelling waartegen nu bedenkingen tegen de richting zijn;
- De bedenkingen zijn daadwerkelijk gericht tegen de richting van de school. Per school en/ of instelling onderbouwt u uw bedenkingen in daarvoor bedoeld formulier;
- U geeft gehoor aan de uitnodiging voor een eventueel gesprek voor een mondelinge toelichting.
U kunt gebruik maken van onderstaand formulier om de vrijstelling aan te vragen. Wilt u dit formulier digitaal invullen, uitprinten, ondertekenen en vervolgens opsturen naar het RBL? Omdat voor dit formulier een handtekening nodig is, kan dit (nog) niet digitaal worden verzonden.
Download formulier 5 sub bVrijstelling van inschrijving vanwege het volgen van onderwijs in het buitenland
artikel 5 sub c Leerplichtwet 1969
U doet een beroep op deze vrijstelling wanneer de jongere als leerling van een school buiten Nederland staat ingeschreven en deze school vanuit Nederland geregeld bezoekt. Deze vrijstelling is in principe bedoeld voor jongeren die in een grensgemeente wonen en een school vanuit Nederland in een buurland bezoeken, of die voor korte duur een school in een ander land bezoeken. Indien de jongere geen school in een ander land dan een buurland bezoekt, dan zijn wij verplicht bij een herhaalaanvraag voor een tweede schooljaar hiervan melding te doen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar de jongere staat ingeschreven. Als de jongere meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft bent u namelijk verplicht de jongere uit te schrijven uit het betreffende bevolkingsregister. Hiermee vervalt dan ook de leerplicht en hoeft u geen beroep op vrijstelling meer te doen.
Wilt u het aanvraagformulier op onze website digitaal invullen, uitprinten en versturen naar RBL West-Brabant? Omdat voor dit formulier een handtekening is vereist, kan dit (nog) niet digitaal worden verzonden.
Bij dit aanvraagformulier dient ook een door de school in het buitenland ingevulde en ondertekende verklaring te worden meegestuurd. Ook dit formulier vindt u hier op onze website.
Vrijstelling van inschrijving vanwege trekkend bestaan
artikel 5a Leerplichtwet 1969
U doet een beroep doen op vrijstelling van de inschrijvingsplicht op gronden van trekkend bestaan, als u als kermisexploitant of als circusmedewerker rond trekt en uw kind met u meereist.
Wilt u dit formulier digitaal invullen, uitprinten, ondertekenen en versturen naar het RBL. Omdat voor dit formulier een handtekening is vereist, kan dit (nog) niet digitaal worden verzonden.
Vrijstelling van inschrijving vanwege het volgen van ander onderwijs
artikel 15 Leerplichtwet 1969
U dient een verzoek tot vrijstelling van de kwalificatieplicht in wanneer kan worden aangetoond dat de jongere op grond van bijzondere omstandigheden op een andere wijze voldoende onderwijs kan genieten.
Wilt u dit formulier digitaal invullen, uitprinten, ondertekenen en versturen naar het RBL. Omdat voor dit formulier een handtekening is vereist, kan dit (nog) niet digitaal worden verzonden.
Verlof vanwege vakantie buiten de schoolvakanties
artikel 11 sub f en artikel 13a Leerplichtwet 1969
U mag uw kind niet meenemen op vakantie buiten de schoolvakanties. Dit staat in de wet. Soms komt het voor dat (één van) de ouders een beroep heeft dat het onmogelijk maakt om binnen de vastgestelde schoolvakanties met het gezin op vakantie te gaan. In dat geval kunt u éénmaal per schooljaar toestemming vragen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Dat heet ‘beroep op vrijstelling’.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
U vraagt de toestemming aan bij de directeur van de school. U kunt hiervoor gebruik maken van onderstaand formulier. Dit moet 8 weken of eerder voordat u op vakantie gaat. De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet.
De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
Bewijzen dat u niet tijdens schoolvakanties op vakantie kunt.
Kunt u geen enkele schoolvakantie 2 weken achter elkaar op vakantie? En komt dit door uw werk? Dan moet u dit kunnen bewijzen:
- Als ondernemer moet u kunnen aantonen dat u een groot deel van uw inkomsten mist als u tijdens schoolvakanties op vakantie gaat. Dit heet ook wel ‘onoverkomelijk bedrijfseconomisch risico’
- Als werknemer vraagt u uw werkgever om een verklaring af te geven waarin hij/zij aangeeft dat u niet geen vakantie op kunt nemen tijdens schoolvakanties. In onderstaand formulier is ruimte opgenomen voor deze verklaring.
Voorwaarden vakantie buiten schoolvakanties
De directeur kan uw verzoek alleen in behandeling nemen als:
- de periode van uw aanvraag niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie is;
- u door uw werk niet op vakantie kunt tijdens schoolvakanties;
- u dit schooljaar nog niet buiten de schoolvakanties op vakantie bent geweest;
- u niet met uw gezin 2 weken achter elkaar op vakantie kunt. In geen enkele schoolvakantie.
U kunt toestemming vragen aan de directeur met onderstaand formulier. Print u het formulier uit, vul het in en lever het in bij de directeur van de school van uw kind(eren).
U hoeft het formulier niet bij het RBL in te leveren. Het RBL beslist niet over vakanties buiten de schoolvakanties. Alleen een directeur van school mag hierover een beslissing nemen. Het formulier op onze website is bedoeld als hulpmiddel voor u om de aanvraag bij school in te dienen.
Bezwaar
Bent u het niet eens met de beslissing van de schooldirecteur? Dan kunt u hier bezwaar tegen maken. Dit doet u door een brief te sturen aan de schooldirecteur waarin u uitlegt waarom u het niet eens bent met het besluit. Doet u dit binnen 6 weken van de datum waarop de directeur de beslissing heeft genomen.
Verlof vanwege gewichtige omstandigheden (geen vakantie)
artikel 11 sub g en artikel 14 Leerplichtwet 1969
U doet een beroep op vrijstelling wanneer de jongere door andere gewichtige omstandigheden verhinderd is de school onderscheidenlijk de instelling te bezoeken. Een beroep op vrijstelling wegens gewichtige omstandigheden kan slechts worden gedaan indien het hoofd van de school verlof heeft verleend.
Wilt u dit formulier invullen, ondertekenen en versturen naar het RBL. Omdat voor dit formulier een handtekening is vereist, kan dit (nog) niet digitaal worden verzonden.