Hoe bepaal ik wat het type verzuim is wat ik moet melden?
Soms is het moeilijk te bepalen welk type verzuim u moet melden aan het verzuimloket. De beslisboom van DUO helpt u correcte meldingen door te geven. Met behulp van de beslisboom weet u welke melding past bij de situatie van uw verzuimende leerlingen.
Hoe gaat de school om met verlofaanvragen i.v.m. religie of geloofsovertuiging (bijv. Suiker- en Offerfeest, Holifeest, Jom Kipoer, Chinees Nieuwjaar)?
Het recht op vrijstelling vanwege plichten in verband met religie of levensovertuiging is vastgelegd in artikel 11 onder e van de Leerplichtwet 1969. Richtlijnen hiervoor zijn uitgewerkt in de “Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS)”. Hierin is vermeld dat voor dergelijke vieringen één lesdag verlof volstaat.
Voor religieuze feestdagen hoeft geen verlof te worden aangevraagd, een mededeling dat een leerling niet op school aanwezig zal zijn is voldoende. (Minimaal 2 dagen vooraf.) Er is geen sprake van het wel of niet verlenen van verlof door het hoofd van de school, een leerling mag een schooldag afwezig zijn vanwege de viering.
Artikel 13 uit de Leerplichtwet gaat over tijd bieden aan de geloofsbeleving, maar houdt geen rekening met viering in het buitenland. Ouders kunnen er zelf voor kiezen om de feestdag in het buitenland te vieren, maar dit is niet noodzakelijk voor de geloofsbeleving. Daarom kan geen toestemming worden gegeven voor meerdere dagen verlof om de viering met familie in het buitenland te vieren.
Indien er vanuit de religie of levensovertuiging een bandbreedte bestaat van meerdere dagen waarbinnen de plicht vervuld kan worden, dan dient dit zo mogelijk op een niet-schooldag gedaan te worden. Uitgaande van de bovengenoemde richtlijnen.
Indien ouders of leerling bepleiten dat wegens omstandigheden meer dan één dag noodzakelijk is om de religieuze plicht te kunnen vervullen, dienen zij hiervoor (schriftelijk) verlof aan te vragen op grond van artikel 11 van de Leerplichtwet, i.v.m. gewichtige omstandigheden. Het hoofd van de school (bij maximaal 10 dagen) of de leerplichtambtenaar (bij meer dan 10 dagen) toetst dan of er sprake is van gewichtige omstandigheden op basis waarvan hij vrijstelling kan verlenen.
Daarbij is een reisdag voorafgaand of na het vervullen van de religieuze plicht in het buitenland geen geldige reden voor een beroep op vrijstelling in verband met gewichtige omstandigheden. De verplichting kan in beginsel immers ook in Nederland worden uitgevoerd.
Hoe gaat de school om met gescheiden ouders?
Bron: Gepubliceerd op 30 oktober 2017 door Drs. Martin van den Bogaerdt.
Elke school krijgt wel te maken met gescheiden ouders van leerlingen. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor de betrokken ouders en hun kind(eren) en kan ook impact hebben op de school.
Denk aan (vecht)scheidingen waarbij ouders over elke beslissing over hun kind strijden en proberen de school daarin partij te laten kiezen. Het komt ook voor dat ouders geen informatie over hun kind aan elkaar willen doorgeven en/of niet samen naar een 10-minutengesprek willen.
Deze toelichting gaat aan de hand van relevante wetgeving en uitspraken van rechters en geschillen- en klachtencommissies in op de meest voorkomende situaties om zo scholen en hun besturen te laten zien hoe zij hiermee om kunnen gaan.
Zie voor de toelichting: toelichting school over gescheiden ouders
Mag ik aan ouders doorgeven dat hun kind van 16 of 17 jaar verzuimt?
Ouders zijn vanuit de leerplichtwet verantwoordelijk voor het schoolverzuim van hun minderjarig kind. Dit betekent dat je hen de feitelijkheden rondom het verzuim moet meedelen. Dit mag ook vanuit de privacywetgeving. Je mag hen vertellen dàt er verzuim is, hoe vaak en wanneer. Je mag hen alleen niet vertellen wat hun kind als reden voor het verzuim heeft gegeven als deze jongere hier niet voorafgaand toestemming voor heeft verleend. De inhoud van het gesprek met de jongere over het verzuim mag je dan niet meedelen aan ouders.
Een jongere vanaf 16 jaar moet zelf toestemming geven voor het verwerken van zijn/haar persoonsgegevens. Als een jongere aangeeft dat hij/zij liever niet met jou in gesprek wil als zijn ouders erbij zijn dan dien je dit te respecteren en vast te leggen in zijn/haar verklaring.
Ook ouders dienen dit te respecteren. Een tip is om in zo'n geval eerst in gesprek te gaan met de ouders. Dan kan je namelijk ook niets vertellen over de inhoud van het gesprek met de jongere want dit heeft dan nog niet plaats gevonden.