Leerplicht
De Leerplichtwet moet ervoor zorgen dat alle kinderen in Nederland naar school gaan. In deze wet staan alle rechten en plichten van leerlingen, ouders en schooldirecteuren. De wet is er om ervoor te zorgen dat kinderen kennis opdoen en zichzelf ontwikkelen, waardoor ze zelfstandig worden en een plek vinden in onze samenleving. Een schooldiploma helpt hierbij. Mensen zonder diploma vinden meestal moeilijker, en soms zelfs helemaal geen baan.
Maar wanneer ben je nu precies leerplichtig? Zodra je vijf jaar bent, moet je de volgende maand naar school. Als je dus jarig bent op 10 oktober, moet je op 1 november beginnen.
Veel kinderen gaan echter vanaf hun vierde jaar al naar school, om nog beter voorbereid te zijn voor het basisonderwijs.
Een volledige schoolweek is voor sommige vijfjarigen nog te lang. Daarom mag je maximaal vijf uur per week thuis blijven. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kan de directeur van je school daar nog vijf uur aan toevoegen. Dit kan niet meer als je zes jaar bent, vanaf dat moment moet je gewoon de hele week naar school.
Je bent niet meer leerplichtig na het schooljaar waarin je zestien bent geworden, of na het twaalfde schooljaar. Dat laatste kan bijvoorbeeld als je een jaar hebt overgeslagen op de bassischool, of wanneer je speciaal onderwijs volgt.
Kwalificatieplicht
Als je op je zestiende nog geen startkwalificatie hebt (een mbo2-, havo- of vwo-diploma), dan ben je nog wel leerplichtig, tot je achttiende.
Hierop bestaan uitzonderingen, bijvoorbeeld als je veel moeite hebt met leren, of wanneer je een meervoudige handicap hebt. De kwalificatieplicht komt te vervallen als je achttien wordt, ook als je op dat moment nog geen diploma hebt.
Naar school gaan dus!
Het komt er uiteindelijk op neer dat je hoe dan ook naar school moet. Als je ziek bent, kun je niet naar school komen. En in uitzonderlijke gevallen kunnen je ouders verlof aanvragen op school.
Als je niet naar school komt, moeten je ouders zich verantwoorden bij de leerplichtambtenaar