Telefoon (076) 529 8110
ma. t/m vr. 08.00 - 17.00 uur
04
JUL
2023

MAS-conferentie RBL West-Brabant, subregio Oost

Posted By :
Comments : 0

Op dinsdag 4 april kwamen diverse professionals uit de verzuimketen in de subregio Oost bij elkaar, op initiatief van Regionaal bureau leren West-Brabant. Het onderwerp van deze dag was de Methodische aanpak schoolverzuim (MAS). De dag is inhoudelijk begeleid door branchevereniging Ingrado. 

Deelnemers van de conferentie kregen de gelegenheid tot een kijkje in het hedendaagse werk van de leerplichtambtenaar door middel van de docufilm “de rol van de leerplichtambtenaar in het sociaal domein”. Ook was er uitleg over wat de MAS inhoudt voor degenen die hier nog niet bekend mee zijn.

Er is met elkaar uitgewisseld en gediscussieerd over de uitdagingen en hoe we met elkaar beter kunnen samenwerken met de MAS als uitgangspunt.

Bij de aanpak van schoolverzuim bij leerplichtige kinderen en jongeren werkt de leerplichtambtenaar sinds 2017 vanuit de MAS. De leerplichtambtenaar werkt daarin samen met de school, ouders en jeugdige, GGD, jeugdprofessional, het samenwerkingsverband (in geval van PO en VO), gemeente, Veilig Thuis, HALT, het OM, Raad voor de Kinderbescherming en (lokale) zorgpartners.
Uitgangspunt van de MAS is dat het accent gelegd wordt op preventie en inzet van (vrijwillige) hulpverlening en minder op justitieel ingrijpen en gedwongen trajecten: vroegtijdig inzetten van (jeugd)hulp, netwerksamenwerking en maatwerk. De MAS biedt een methode om gestructureerd en uniform te werken.

Deelnemers hebben de MAS-conferentie als waardevol ervaren; de uitwisseling en de verbinding maken met elkaar, de verschillende rollen vanuit zorg en onderwijs met elkaar bespreken en de dialoog over het verbeteren van de samenwerking leverde veel gespreksstof op. Graag willen we deze gesprekken in kleiner verband later in het jaar voort gaan zetten.

Wil jij als professional vanuit zorg of onderwijs hier ook bij aansluiten?
Stuur een email aan j.bosselaar@rblwest-brabant.nl

Schoolverzuim lossen we samen op – MAS-animatie Ingrado – Bing video

Over de auteur

Plaats een reactie

*